Witamina C – co warto o niej wiedzieć?

Organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje wielu składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Wyróżnić tutaj można liczne pierwiastki, takie jak wapń, magnez, żelazo czy cynk, a także witaminy. Tuż obok witaminy D, w wielu domach suplementuje się witaminę C. Czym ona dokładnie jest oraz co warto o niej wiedzieć?

Czym jest witamina C i jaką pełni funkcję?

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy to powszechnie znana witamina, która jest związkiem egzogennym dla człowieka. Oznacza to, że organizm nie potrafi jej syntetyzować i musi być dostarczona wraz z pożywieniem. Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, dlaczego wokół niej tyle szumu. Jak się okazuje, pełni niezwykle ważną rolę, gdyż:

  • regularne przyjmowanie witaminy C zwiększa odporność,
  • ma działanie antyoksydacyjne,
  • redukuje przebarwienia,
  • bierze udział w syntezie kolagenu,
  • zapobiega powstawaniu szkorbutu.

Witamina C – trwałość, dawki, rodzaje

Witamina C jest związkiem termolabilnym. Oznacza to, że rozkłada się pod wpływem wysokich temperatur – negatywne działanie zaczyna się już przy 70°C, czyli gorąca herbata z cytryną nie dostarczy nam za wiele tego związku. Co więcej, w formie rozpuszczalnej (np. tabletki musujące lub rozpuszczenie proszku w wodzie) ulega stosunkowo szybko utlenieniu. Takie preparaty warto wypić w jak najkrótszym odstępie czasowym. W zależności od stanu zdrowia, zapotrzebowanie witaminy C waha się od 100 do 1000 mg. Zwiększona dawka zalecana jest także kobietom w ciąży i podczas laktacji, osobom narażonym na stres czy w okresie rekonwalescencji. Aktywną formą witaminy C jest kwas L(+)-askorbinowy, czyli nie lewo- (-), a prawoskrętny (+) związek. Powstałe mity na rzecz cudownej, lewoskrętnej witaminy C wynikają z nieprawidłowej interpretacji litery “L” oznaczającej położenie podstawnika przy ostatnim chiralnym atomie węgla.

Źródła witaminy C

Mówi się, że najlepszym źródłem witaminy C są owoce i warzywa. Często na pierwszym miejscu znajdują się cytrusy – pomarańcze czy cytryny. Niestety, mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że istnieją produkty zawierające znacznie więcej tej witaminy, takie jak:

  • owoce dzikiej róży,
  • owoce czarnej porzeczki,
  • natkę pietruszki,
  • truskawki.

Wdrażając te oraz inne produkty zawierające witaminę C, podniesiemy odporność organizmu, a także nie będziemy musieli przyjmować suplementów.

Witamina C ma wiele funkcji, w tym zapobiega powstawaniu szkorbutowi. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, gdyż korzystnie wpływa na przebieg licznych procesów, w tym syntezy kolagenu.